Veliké díky za rok 2023
3. ledna 2024 Články

Veliké díky za rok 2023

Děkujeme Vám všem našim příznivcům, podporovatelům, dárcům, dobrovolníkům, partnerům i klientům a jejich rodinám za důvěru, spolupráci a vytrvalou přízeň. Zároveň se chceme ohlédnout za uplynulým rokem 2023, co vše se díky spojení s Vámi na Oblastní charitě Tišnov podařilo. Mnohé z toho bychom bez Vaší podpory nemohli nikdy realizovat. Děkujeme, že stále stojíte při nás.

Rok 2023 nám přinesl mnoho radostí, občas i starostí, ale i díky nim a díky Vaší podpoře jsme se mohli posunout dál v rozvíjení a zkvalitňování naší péče a pomoci potřebným. Mnohé projekty mohly být realizovány nebo dofinancovány jen díky Vaší podpoře - drobných i větších dárců z řad široké veřejnosti a firem v regionu. Děkujeme.

Rok 2023 přinesl:

• Pořídili jsme 2 nové automobily díky podpoře Nadace Divoké husy, Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, ČEPS a.s. a mnoha dalších individuálních a firemních dárců včetně výnosu charitativního bowlingového turnaje. Nový Renault Clio slouží u Domácí zdravotní péče a nová Kia Rio začíná jezdit u Domácího hospice Porta Vitae. Sestřičky tak budou mít větší kapacitu a jistotu, že vždycky zavčas za pacientem domů dojedou.
  • Rozsáhlý týdenní festival Čas fest 2023 představil dětem, mladým i široké veřejnosti činnost našeho Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Klub Čas u příležitosti jeho 15. výročí založení a završil oslavy velkým koncertem v tišnovském letním kině. Náš Klub se tak ještě více otevírá veřejnosti a oslovuje další děti a mladé, kteří potřebují podporu ve svých obtížích.
  • Velké stěhování potkalo letos Pečovatelskou službu a Odlehčovací službu, které našly mnohem prostornější zázemí v Předklášteří. Díky tomu se rozšířilo zázemí i Klubu Čas v Tišnově, který nyní využívá i původní prostory pečovatelek. Prostory Klubu Čas v Tišnově i v Lomnici prošly obnovou a jsou teď mnohem atraktivnější pro všechny děti a mládež, kteří tam rádi docházejí.
  • Pokračujeme v podpoře rodin a jednotlivců v nouzi, nadále hradíme i díky spolupráci s tišnovskými farníky potřebným dětem školní obědy, školy v přírodě a další výdaje, aby nebyli vyčleňovaní ze svých třídních kolektivů. Pomáháme lidem, na které dopadají drahé energie a složité životní situace. Využíváme k tomu také dary z Potravinových sbírek. Lidem v dlouhodobé nouzi a bez domova nabízíme také práci na úklidu veřejných prostranství za stravenky.
  • Aby se lidé a rodiny v nouzi dokázali ze svých potíží dostat, znovu se postavit na vlastní nohy a v budoucnu se obejít i bez naší materiální pomoci, pokračovali jsme v činnosti naší Poradny Porta Tišnov i přes letošní nižší financování z dotací. Za mimořádnou podporu děkujeme společnosti Vodička a.s.
  • Dobrovolnické centrum naplno rozjelo program "Dobré srdce domů", ve kterém naši dobrovolníci tráví čas s osamělými lidmi a také návštěvy pacientů v tišnovské nemocnici, aby nikdo nebyl úplně sám. Rozšířil se nám také tým ochotných lidí pomoci nám s charitními sbírkami, akcemi a stále mezi námi vítáme i nové tříkrálové koledníky.
  • Pokračovali jsme v každoroční předvánoční kampani Aby každý mohl zůstat doma s prodejem dárkových poukázek do různých lokálních podniků, kde se nám podařilo obohatit nabídku o další zajímavé poukázky. Celkový výtěžek kampaně 159 412 Kč bude využit na pomoc lidem v nouzi a na podporu domácí péče v roce 2024.
  • Dále pracujeme na rozvoji našich služeb, vzdělávání zaměstnanců a pořídili jsme nové pomůcky a přístroje, např. přenosné EKG, pro naše sestřičky a pečovatelky do terénu, i přímo pro klienty, kterým je poskytuje naše půjčovna. To vše je možné díky podpoře našich malých i větších dárců, ale i díky projektům z MZČR, Nadace EP Corporate Group, Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, programu ČSOB - Karty dobré vůle a podpory TE Connectivity Czech s.r.o.
  • Nadace pojišťovny Kooperativa umožnila nově poskytování odborné psychoterapeutické podpory nejohroženějším dětem a mladým, kteří si neví rady se svou životní situací.
  • Byly nám schváleny také 4 nové evropské projekty, které nám částečně pokrývají některé z mezd našich pracovníků, kteří se věnují pomoci lidem v akutní i dlouhodobější nouzi, dobrovolníkům, sociálnímu, právnímu a dluhovému poradenství a podpoře pečujících osob v rodinách klientů našeho Domácího hospice Porta Vitae. Projekty nám pomáhají právě tam, kde jsme se dlouhodobě potýkali s nedostatkem finančního zajištění pro udržení těchto forem pomoci, přinášejí tak do těchto služeb stabilitu a možnost je dále rozvíjet.
  • Během roku jsme také přivítali nové kolegy a kolegyně, rozšiřujeme např. i tým Poradny Porta Tišnov, která bude nově nabízet sociální, právní a dluhové poradenství i v Kuřimi. Dlouhodobě hledáme zdravotní sestřičky a pečovatelky, díky odchodům do důchodu, na rodičovskou nebo dlouhodobým nemocem potřebujeme doplňovat jejich týmy stále znovu. Další volná místa publikujeme na webu průběžně.

Ale především jsme v rámci našich služeb denně pomáhali desítkám klientů

Uplynulý rok přinesl nespočet silných lidských příběhů, s kterými jsme se setkali v rámci naší charitní práce. Mnozí lidé v těžké životní situaci, zkoušení nemocí, smutkem z odcházení, samotou, lidé v sociální nouzi nebo úplně bez domova našli i díky vám podporu a pomoc v našich službách.

Děkujeme za spolupráci v roce 2023 a těšíme se, že i v roce 2024 nám zachováte svou přízeň!

Pokud jste nám během roku 2023 zaslali finanční dar a dosud neobdrželi od nás potvrzení o daru pro odpočet z daní, napište nebo zavolejte našemu fundraiserovi Vojtěchu Trmačovi, vojtech.trmac@tisnov.charita.cz, 735 749 746.

Chcete se stát naším dárcem i vy nebo svou dosavadní jednorázovou podporu přetavit v pravidelný každoměsíční dar? Podrobnější informace jak podpořit činnost Oblastní charity Tišnov najdete na https://tisnov.charita.cz/podporte-nas/. Děkujeme!