Postní almužna začíná Popeleční středou
17. února 2021 Články

Postní almužna začíná Popeleční středou

Období předvelikonočního půstu je již tradičně spojeno se sbírkou Postní almužna. Sbírka probíhá ve farnostech tišnovského děkanství a spojuje Charitu s farnostmi ve snaze pomoci. Jde o návrat ke starobylé postní tradici – almužně. Obdobné akce se již delší dobu konají i v jiných evropských zemích a v České republice má sbírka také více než 10letou tradici. Principem sbírky je odkládat si běhěm předvelikonočního půstu prostředky ušetřené za odřeknuté požitky. Výtěžek sbírky věnují farnosti ve spolupráci s místní Charitou na zvolený záměr.

Princip samotné sbírky je jednoduchý. V tento čas je možné si vyzvednout v kostelích malé papírové pokladničky, tzv. postničky, a do nich odkládat finance ušetřené tím, že si odřekneme některý z požitků. Po Velikonocích se postničky vrací zpět do kostelů a prostředky jsou ve spolupráci s Charitou věnovány na daný účel.

Můžeme si vybrat, komu sbírka pomůže

V loňském roce probíhala sbírka ve složitém období tenkrát ještě začínající pandemie. Od té doby se toho bohužel moc nezměnilo, pandemie zůstává a po roce jsou její dopady pro spoustu lidí citelné. A právě jim můžeme Postní almužnou pomoci.

Na spodní části postničky je možné zatrhnout, kam chci své finanční prostředky věnovat. Letošní Postní almužnou můžete pomoci lidem z našeho děkanátu, kteří se vlivem nepříznivých okolností ocitli v obtížné životní situaci, podpořit Domácí hospic Porta Vitae, který pečuje o nevyléčitelně nemocné v závěru jejich života, nebo přispět na speciální tablet pro dítě s poruchou autistického spektra, který mu umožní lépe komunikovat s rodinou. Rozhodnout se můžete i pro svůj vlastní záměr, který napsaný na papírku vhodíte přímo do postničky.

Všechny záměry pomoci myslím stojí za to, abychom si během předvelikonočního období odepřeli něco ze svých požitků a pomohli tak lidem kolem nás, kteří si o pomoc často neřeknou, ale určitě si ji zaslouží.