Poradna Porta rozšíří své služby do Kuřimi
28. prosince 2023 Články

Poradna Porta rozšíří své služby do Kuřimi

Díky projektu Zvýšení dostupnosti právního, dluhového a dalšího odborného sociálního poradenství na Tišnovsku a Kuřimsku, spolufinancovaného EU z Operačního programu Zaměstnanost+ bude rozšířena činnost naší Poradny Porta do nové pobočky v Kuřimi. Již nyní si můžete objednat termín ke konzultaci na pobočce. 

Poradna Porta je jednou ze služeb Oblastní charity Tišnov a od roku 2008 poskytuje bezplatné odborné sociální a právní poradenství lidem starším 18 let, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, nebo kterým tato situace bezprostředně hrozí a oni ji nemohou nebo neumějí řešit vlastními silami.

Poradna Porta sídlí v Tišnově v přízemí budovy na ulici Ráboňova 116 a pomáhá zejména rodinám s dětmi, seniorům, osobám se zdravotním postižením, samoživitelům, sociálně potřebným žijícím na hranici životního minima, nezaměstnaným, osobám bez přístřeší, osobám, které vedou rizikový způsob života nebo jsou tímto způsobem života ohroženy, obětem trestné činnosti a domácího násilí apod.

Každý rok se na nás v Poradně v Tišnově obrátí s žádostí o pomoc cca 250 lidí. Vzhledem k situaci ve společnosti vnímáme stále větší potřebnost naší služby. Potřebnost služby v regionu vnímají i zastupitelé a pracovníci sociálních odborů Tišnova a Kuřimi, a proto jsme dlouhodobě usilovali o zvýšení úvazků pracovníků Poradny, což se nám od začátku ledna 2024 podařilo a my tak nyní můžeme pomoci ještě většímu množství klientů.

Snažíme se o maximální dostupnost naší služby a intenzivně tak připravujeme otevření nové pobočky v Kuřimi. Kancelář bude umístěna na ulici Farského 266 (přímo v budově nádraží). K rozšíření poradenství do Kuřimi nám pomáhá projekt Zvýšení dostupnosti právního, dluhového a odborného sociálního poradenství na Tišnovsku a Kuřimsku spolufinancovaný z EU, Operačního programu Zaměstnanost+, který realizujeme prostřednictvím Brněnské metropolitní oblasti.

Zájemci k nám nepotřebují žádné doporučení. Poradenství poskytujeme telefonicky, e-mailem nebo osobně, a to během provozní doby. Převážná většina jednání s klienty probíhá v prostorách Poradny Porta. Pokud to však situace vyžaduje a klient se z nějakého důvodu není schopen do Poradny dostavit, můžeme službu zajistit i terénní formou, tzn. např. navštívit klienta u něho doma.

Poskytujeme bezplatné poradenství zejména v těchto oblastech:

  • základní poradenství – poskytování informací o nárocích, službách a možnostech, které mohou vyřešit nebo zmírnit obtížnou situaci klienta, informací o návazných sociálních službách apod.
  • sociální poradenství – pomoc při hledání východisek z osobních problémů, problémů s pracovní neschopností, pomoc s hledáním vhodného bydlení a zaměstnání, rodinný rozpočet, vytvoření životopisu, informace o sociálních dávkách apod.
  • dluhové poradenství – mapování dluhů klientů, pomoc při řešení splátkových kalendářů, pomoc při komunikaci s věřiteli, exekutory a insolvenčními správci, návrhy na zastavení exekuce, podání návrhu na oddlužení apod.
  • občanské právo – kontrola smluv, opravné prostředky, ochrana spotřebitele, nabývání a pozbývání vlastnického práva apod.
  • rodinné právo – vznik a zánik manželství, žádosti o zvýšení a snížení výživného, úprava péče a styku s dětmi apod.
  • pracovní právo – vysvětlení a kontrola pracovní smlouvy, skončení pracovního poměru, nárok na odstupné apod.
  • poradenství v oblasti trestního práva – problematika zahlazení odsouzení, odklad výkonu trestu apod.

Co naopak v Poradně neposkytujeme:

  • neprovádíme výpočty daní, poplatků, důchodů, mezd, pojištění, dávek státní sociální podpory, odpracovaných let apod.
  • nezastupujeme u soudu
  • neprovádíme studium obsáhlých spisů a dokumentů
  • neposkytujeme ubytování, stravu ani finanční prostředky
  • neprovádíme daňové poradenství
  • neposkytujeme služby krizových center a nenahrazujeme specializované poradny
  • nenahrazujeme činnost psychologa, znalce, realitního makléře apod.
  • neradíme v komerčních a firemních záležitostech
  • nedoporučujeme ani nevybíráme konkrétní odborníky (exekutory, znalce apod.)
  • nezajišťujeme tlumočníky
  • nepřevážíme klienty osobním automobilem a nepůjčujeme telefon ani počítač k vyřízení osobních záležitostí/záležitostí, které nesouvisí s poskytováním služby
  • neřešíme sousedské spory
  • nesepisujeme pořízení pro případ smrti
  • neřešíme majetková vyrovnání (ani vypořádání SJM)
  • neřešíme zdravotnické právo

Nejčastěji se v Poradně setkáváme s problémy, které se týkají dluhů, rodinného práva a problémů v sociální oblasti.

Naše Poradna má akreditaci pro poskytování služeb v oblasti oddlužení, tzn. že klientům, kteří splňují podmínky oddlužení, můžeme pomoci připravit a bezplatně podat návrh na povolení oddlužení.

Pokud jste se dostali do nepříznivé životní situace a nevíte si rady, kontaktujte nás, rádi vám pomůžeme zorientovat se ve vaší situaci, informujeme vás o vašich právech a povinnostech, probereme s vámi možnosti řešení a podpoříme vás v řešení vaší situace. Nebojte se na nás obrátit, jsme tu pro vás!

Navštívit nás můžete osobně v Tišnově na adrese Ráboňova 116 a brzy také v Kuřimi na adrese Farského 226 (přímo v budově nádraží). Abychom na vás měli dostatek času, máme většinu provozní doby na objednání. Proto doporučujeme předem se objednat.

Telefonické kontakty na pracovníky v Tišnově jsou: 731 453 275, 733 741 777, 730 571 334 a 737 602 436

Telefonické kontakty na pracovníky v Kuřimi jsou: 730 571 334 a 737 602 436

Dále nás můžete kontaktovat e-mailem: poradna@tisnov.charita.cz

Projekt Zvýšení dostupnosti právního, dluhového a odborného sociálního poradenství na Tišnovsku a Kuřimsku je spolufinancován EU.

2308290249-a3vertical