Poděkovali jsme našim dobrovolníkům zajímavou akcí v Doubravníku
6. března 2024 Články

Poděkovali jsme našim dobrovolníkům zajímavou akcí v Doubravníku

Setkání dobrovolníků a asistentů Tříkrálové sbírky  přilákalo svým programem více než 60 účastníků. Odpoledne začalo mší svatou v doubravnickém kostele Povýšení sv. Kříže, následovala komentovaná prohlídka kostela i hrobky Mitrovských, poutavý výklad o restaurátorských pracech, vzácném mobiliáři, varhanech i výsdledcích nejnovějších výzkumů. Program uzavřelo společné posezení na místní faře, které přineslo prostor pro vyjádření díků našim dobrovolníkům, pro vzájemné sdílení dobrovolnických zkušeností nebo prostě jen pro přátelské popovídání u teplého čaje a drobného občerstvení.

V pondělí 4. března se v Doubravníků konalo setkání dobrovolníků a asistentů Tříkrálové sbírky.  „Celou akci jsme připravili jako poděkování našim dobrovolníkům. Dobrovolnictví je jedním z pilířů charitní práce, vážíme si času i práce každého z našich dobrovolníků, vážíme si jejich nezištné ochoty pomáhat a tak jsme chtěli naoplátku udělat také my něco pro ně,“  říká k záměru akce Kateřina Malášková, koordinátorka dobrovolníků.

Akce přilákala více než 60 dobrovolníků, kteří se nenechali ujít zajímavý program. Odpoledne odstartovalo mší svatou v kostele Povýšení sv. Kříže, kterou celebroval o. Ervín Jansa. Komentovaná prohlídka kostela i přilehlé hrobky Mitrovských vedená paní Brackovou přinesla mnoho zajímavostí o unikátnosti tohoto monumentálního kostela i o výsledcích nejnovějších průzkumů. Pak už si slovo vzal pan Rozsypal, který nás seznámil s restaurátorskými pracemi, nechal nás nahlédnout do sakristie na vzácný sekretář a nakonec i na kůr, abychom si poslechli zajímavosti o místních varhanách. V rámci příjemného závěru zazněla i hra na varhany od jedné z našich dobrovolnic.
 Po prohlídce jsme zamířili na místní faru, kde na dobrovolníky po dvou hodinách strávených v prostorách kostela, kde byla teplota jen pár stupínků nad nulou, čekal teplý čaj, káva a drobné občerstvení. Dobrovolníci tak měli příležitost navzájem se poznat, sdílet své zkušenosti z dobrovolnictví nebo si jednoduše přátelsky popovídat. Setkání bylo zároveň vhodnou chvílí poděkovat dobrovolníkům za jejich práci.

Tříkrálovým asistentům patří velké uznání za jejich dlouhodobou věrnost – mnozí z nich s námi spolupracují na Tříkrálové sbírce již po řadu let a jsou to právě oni,  kdo do své komunity přináší ducha Tříkrálové sbírky a mají zásadní podíl na tom, že se této největší dobrovolnická akci v ČR tak daří.
Neméně důležité však bylo vyjádřit poděkování i všem našim ostatním dobrovolníkům, kteří se angažují při jednorázových akcích či sbírkách. Zejména však patří uznání těm, kteří se zapojují do programu Dobré srdce domů a pravidelně navštěvují osamělé lidi – především naše seniory. Stejné díky mířilo i k dobrovolníkům, kteří pravidelně navštěvují pacienty tišnovské nemocnice. Každý z těchto dobrovolníků věnuje týdně několik hodin  svého volného času, aby přinesl blízkost, radost a lidský dotek některému z osamělých lidí nebo pacientů.

Děkujeme starostce městyse Doubravník paní Šenkyříkové za milé přijetí, za poutavý výklad i za poskytnutí prostor a zázemí pro celou akci.

Více se o Dobrovolnickém centru Oblastní charity Tišnov dozvíte zde..