Měsíc dobročinné závěti s Nadací Via
14. září 2021 Články

Měsíc dobročinné závěti s Nadací Via

V období 13. 9. - 12. 10. 2021 probíhá Měsíc dobročinné závěti. V tomto období proplatí Nadace Via notářský poplatek 1800 Kč každému, kdo nechá sepsat závěť, ve které bude pamatovat na neziskovou organizaci. Můžeme tak už teď prožít velkou radost z daru, který dáme teprve v budoucnosti. Pomáhat můžeme za života i po něm.

Z dat Notářské komory ČR vyplývá, že v letošním prvním pololetí sepsali Češi u notářů 13 419 závětí. Jedná se o zatím nejvyšší počet za pololetí. Lidé svou poslední vůlí chtějí předejít sporům v rodině, nebo zamezit dědění podle zákonných postupů. V závěti lze přesně určit, na co má být dar využit. Stejně tak je možné ji zůstavitelem upravovat a měnit. Sepsání závěti není určeno jen pro velmi majetné osoby nebo osoby bez potomků, ale pro všechny, kteří chtějí ochránit své blízké i to, na čem jim záleží, a mít dobrý pocit, že jejich majetek bude rozdělen a využit tak, jak oni pokládají za správné. Podrobné informace o závěti jsou sepsány např. zde.

Sepsání dobročinné závěti přináší dárci jistotu a klid, že s jeho majetkem bude po smrti naloženo smysluplně a navíc pomůže druhým. Sepsání dobročinné závěti nezavazuje dárce odkázat vše na dobrý účel, může vymezit např. jen určitou finanční částku, automobil nebo nějakou nemovitost, která bude sloužit dobrému účelu. Více informací k dobročinné závěti a proplácení notářského poplatku je k dispozici zde.