Koláč pro domácí hospic
22. října 2013 Živý betlém v Lomnici

Koláč pro domácí hospic

Charitativní sbírka  „Koláč pro domácí hospic“ vynesla 19 876,-Kč, které budou použity na nákup kompenzačních pomůcek pro nemocné pacienty, aby mohli závěr života prožít v domácím prostředí v kruhu svých blízkých.

KOLÁČ PRO HOSPIC - OCH TIŠNOV

Naše charitní ošetřovatelská služba zajišťuje péči o klienty nemocné a také o klienty v terminálním stavu.

Péče o umírajícího vyžaduje velkou náročnost. Může vznikat pocit, že nemocný již nic nepotřebuje, a že nic nedělá. Je to velice mylná myšlenka. Nemocný v terminálním stádiu svádí nikým zatím nepopsaný boj sám se sebou a potřebuje, aby byly zajištěny všechny jeho potřeby jak tělesné a psychické, ale také sociální a spirituální. Dnes již není běžné, že staří lidé umírají doma, ke smrti dochází především v nemocnicích. Dříve se lidé doma nejen rodili, ale také umírali. Byla to běžná součást života. Nyní jsou lidé většinou v této situaci bezradní a potřebují někoho, kdo je uklidní a povzbudí. Také díky přítomnosti zdravotní sestry v domácím prostředí může rodina nemocnému lépe pomoci.

Starého umírajícího muže si vzala rodina domů z nemocnice. Muž byl ležící, nekomunikativní, spavý, nepřijímal již potravu, ale jen malé množství tekutin. Rodina chtěla, aby otec poslední chvíle života prožil milován, v kruhu svých nejbližších.

Pečuje o něj převážně dcera s matkou, přichází i vnučka s pravnučkou, a psychicky i fyzicky vypomáhá celá rodina, která je velká a soudržná. Mají strach z umírání svého příbuzného, ale přesto se rozhodli, že poslední chvíle svého života stráví u nich doma, u své rodiny, která ho má velice ráda. Rodina neví, jak to bude celé probíhat. Sestra je uklidňuje a vyzvedává statečnost a obětavost celé rodiny. Manželka i dcera tráví celé hodiny u otce, drží ho za ruku, hovoří s ním o jejich vztahu k němu, vzpomínají na společně prožité chvíle.

Umírající, i když se ostatním mnohdy zdá, že nevnímá, cítí, co se okolo něho děje. Vnímá chování ostatních, jejich pocity, jejich neklid i smíření. Cítí lásku svého okolí. Je dobré smířit se s umírajícím a nechat ho v klidu odejít.

Po několika dnech otec, obklopen láskou své rodiny, umírá.

Ne všichni odcházejí v klidu a smíření. Mnoho umírajících se smrti brání, křičí, volají o pomoc
a potřebují mít někoho u sebe. Ale jsou i tací, co odejdou ze světa v tichosti, smíření se vším, obklopeni svými nejbližšími.

Tato skutečnost je pro nás těžká i dobrá zároveň.  Nutí nás překonávat sami sebe a jít dál. Protože všechno, co jsme zažily – dobré i zlé nám pomáhá růst a každá i negativní zkušenost se může obrátit v dobré a nás obohatit.  Záleží jen na nás.

Každý z nás je potřebný pro tento svět a má své nezastupitelné místo. Stejně je důležitá každá minuta našeho života i jeho poslední chvíle. Dopřejme umírajícím důstojný odchod ze světa a možná ho někdo jednou dopřeje i nám. To je koloběh života.

… toto je svědectví zdravotní sestry, která se denně setkává s lidmi, kteří jsou již na konci svého života a zcela odkázaní na pomoc ostatních.

Abychom těmto lidem mohli poskytnout co nejlepší péči a umožnit jim prožít důstojný závěr života, byla organizována dne 9.10.2013 veřejná charitativní sbírka  „Koláč pro domácí hospic“.

Výtěžek z této akce, který činil 19 876,-Kč, bude použit na nákup kompenzačních pomůcek pro tyto nemocné pacienty, aby mohli závěr života prožít v domácím prostředí v kruhu svých blízkých.

Děkujeme tímto všem dárcům – jednotlivcům i firmám, kteří přispěli koupí koláče pro tento záměr.