Společně pomáháme Ukrajině
29. března 2022 Články

Společně pomáháme Ukrajině

Znovu se probouzí to dobré v nás. Stejně jako loni, kdy řádění tornáda spojilo celou republiku ve snaze pomoci. Dobrovolníci po boku profesionálů odvedli ohromný kus práce a jižní Morava jin nepřestává být vděčná. Nečekali jsme, že by nás něco podobného mohlo brzy potkat znovu. Přišlo však něco mnohem horšího. Válka na Ukrajině spustila humanitární krizi pro nás ještě před pár týdny nepředstavitelných rozměrů. A dobrovolníci opět od prvních dnů pomáhají – a Tišnovsko není výjimkou.

Hned začátkem března se Charita Tišnov společně s MAS Brána Vysočiny, městem Tišnov a základními školami (Smíškova a 28. října) zapojila do materiální sbírky na pomoc Ukrajině. Zvládnout třídění, nakládku a dopravu zboží na slovensko-ukrajinskou hranici vlastními silami nebylo možné. Naše prosba o dobrovolnickou výpomoc se setkala s okamžitou odezvou a sdílené tabulky se plnily jmény lidí, ochotných věnovat svůj čas pomoci Ukrajině. Celkem se podařilo vypravit 5 dodávek humanitární pomoci, některé na hraniční přechod, jiné až na území Ukrajiny.

S rychle se vyvíjející uprchlickou krizí začaly do našeho regionu přicházet ukrajinské rodiny, které před válkou uprchly jen se základními věcmi. Po dlouhých hodinách úmorné cesty se ocitly na Tišnovsku s jednou taškou nebo kufrem a často s dítětem v náručí. Vděční za střechu nad hlavou a pocit bezpečí. Právě pro pomoc ukrajinským rodinám na Tišnovsku vzniklo stálé sběrné místo humanitární pomoci. Městské kulturní středisko za tímto účelem poskytlo prostory malého sálu pod kinem Svratka (Mlýnská 152, Tišnov)  a Charita se se zajištěním chodu sběrného místa obrátila opět na komunitu dobrovolníků. Provozní dobu sběrného místa jsem vymezili zvlášť  pro vás, kdo materiální dary přinášíte a zvlášť pro ukrajinské rodiny, které si pro pomoc přicházejí - chceme mít prostor více se všem věnovat.

Příjem materiální pomoci: pondělí 15:00 – 17:00 hod. a ve středu 7:30 – 11:00 hod. Mimo tuto provozní dobu od vás materiální pomoc přijmou v Turistickém informačním centru.
Výdej materiální pomoci ukrajinským rodinám: pondělí 13:00 - 15:00 hod. a ve středu a v pátek 10:00 - 12:00 hod.

Od začátku konfliktu na Ukrajině nám téměř nepřetržitě nabízíte dobrovolnickou pomoc, ptáte se, jak můžete pomoci, nosíte materiální pomoc a finanční sbírky zažívají rekordní podporu. Nabízíte své služby, pomoc konkrétním lidem a třeba i průvodcovství po městě. Jen díky vám se do konce března podařilo podpořit téměř 200 ukrajinských uprchlíků - převážně dětí a žen. Jsme vděční za komunitu dobrovolníků, která se vytvořila a děkujeme každému jednomu z vás, že jen nečinně nepřihlížíte, ale snažíte se pomoci. Prosíme, zachovejte nám vaši přízeň a prosím vytrvejme, tito lidé budou naši pomoc ještě dlouho potřebovat.

Druh poptávané materiální pomoci se může dle aktuální potřeb měnit. Aktuální informace najdete zde.
S nabídkami dobrovolnické pomoci se obracejte na koordinátorku dobrovolníků Charity Tišnov – Kateřinu Maláškovou – tel. 604 197 293 katerina.malaskova@tisnov.charita.cz.

 

Děkujeme rovněž za podporu, kterou nám pro zajištění koordinace dobrovolnické, materiální a finanční pomoci poskytuje Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

15

15