16. února 2016 Články

Postní almužna 2016

„Všude tam, kde je člověk, je místo pro dobrý čin“ Lucius Annaeus Seneca V nastávajícím postním období, které následuje po masopustním čase, můžeme zaměřit svou mysl a srdce na potřebné okolo nás. Postní doba nás k tomu přímo vybízí. Návrat ke starobylé křesťanské postní tradici – almužně, nás navrací k sobě samým. Patří k odvěké touze člověka pomáhat, proměňovat dobré myšlenky ve skutek.

 Je mnoho možností, jak to uskutečnit. Můžeme se například vzdát něčeho pro nás příjemného ve prospěch druhých. Nemusí to být veliké věci, stačí jen maličkosti jako sladkosti, alkohol, káva nebo kouření. Postní almužna se může tak stát pro celou rodinu, pro děti i rodiče, myšlenkou k proměně našeho srdce během tohoto období.

Podobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání postní duchovní obnovy probíhají již mnoho let také v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, v Polsku a na Ukrajině.

Projekt Postní almužna začíná u nás na Popeleční středu (10. 2.) nebo zejména na 1. postní neděli (14. 2.), kde je možné si v kostele vyzvednout papírové skládací schránky, tzv. postničky. Podle svého uvážení se vloží do schránky almužna a na 2. neděli velikonoční (3. 4.) se předá knězi ve farnosti.

Peníze, které se získají v Postní almužně, mohou pomoci jednak lidem okolo nás, ale také ve vzdálenějších oblastech. Oblastní charita Tišnov by ráda podpořila děti, které pochází ze sociálně znevýhodněných rodin, aby jim byly umožněny školní obědy. A v zahraničí bychom rádi podpořili rozvoj zdravotně-sociálního centra se zaměřením na domácí péči v Moldavsku, které patří mezi nejchudší země Evropy. Ale každý z nás může svými preferencemi podpořit různé záměry, které jsou uvedené na „postničce“.

Děkujeme všem za podporu a pomoc.