Dluhy svírají stále více osamělé seniory, samoživitele ale i rodiny s dětmi
18. ledna 2022 Články

Dluhy svírají stále více osamělé seniory, samoživitele ale i rodiny s dětmi

Podpořte nás svým hlasováním v tišnovském OD Tesco. Získané prostředky z projektu „Vy rozhodujete, my pomáháme“ podpoří činnost bezplatné dluhové charitní Poradny. Dluhy svírají mnohé ohrožené skupiny obyvatel – osamělé seniory, samoživitele ale i rodiny s dětmi. Energetické krize a s tím spojené skokové zvýšení záloh na energie situaci ohledně zadlužení domácností ještě zhoršila. Pomoci s dluhovou problematikou se nejohroženějším skupinám obyvatel dlouhodobě snaží charitní Poradna Porta.

Způsob hlasování je snadný

Od 17. 1. do 13. 2. 2022 za každý nákup v tišnovském OD Tesco získáte žeton. Ten je třeba za pokladnami vhodit do hlasovacího zařízení (umístěného naproti Karlově pekárně). Vyberte prosím projekt Oblastní charity Tišnov – podpora bezplatného dluhového poradenství – a vhoďte žeton do příslušného hlasovacího válce.

Vyznat se ve složité dluhové problematice je pro většinu z  nás složité

Krizová situace, nečekaný výdaj, vážná nemoc nebo třeba ztráta zaměstnání – to jsou situace, které nemusí finančně mnozí z nás zvládnout. S vidinou rychlého řešení je pak snadné sáhnout k nevýhodným úvěrům a půjčkám. Výsledkem jsou dluhy, které nadále, a ještě ve větší míře zatěžují křehké rodinné rozpočty. Vyznat se ve složité dluhové problematice, v exekučních postupech a možnostech řešení je pro většinu z nás složité.

Jednat s exekutory, s věřiteli, porozumět soudním rozhodnutím nebo připravit návrh na oddlužení vám pomohou v charitní Poradně Porta. "Dlouhodobě pomáháme zejména ohroženým sociálním skupinám hledat cestu z obtížné dluhové situace, v které se z nejrůznějších příčin nacházejí. Snažíme se klienty vždy informovat o jejich právech ale i povinnostech. Hledáme optimální řešení situace tak, aby klient mohl využít všech dostupných možností, řešil svůj problém s dluhy a přitom mohl dále vést život, při kterém mu zůstávají prostředky na nájemné nebo obživu, " přibližuje činnost  Poradny Porta vedoucí služby Mgr.Eva Urbánková.
(Více se o široké činnosti Poradny Porta dočtete zde.)

Energetická krize přinesla výrazné zhoršení v oblasti zadluženosti

Světová energetická krize zasáhla během loňského podzimu i Českou republiku. Někteří dodavatelé nedokázali zvládnout nestabilitu trhu s energiemi a ukončili svoji činnost. Mnozí odběratelé se tak ze dne na den ocitli bez dodavatele energií, byli nuceni přejít k tzv. dodavateli poslední instance a platit často až několikanásobně vyšší zálohy na energie. Na tuto skokovou změnu bohužel nebyly rozpočty mnohých domácností připraveny a nebyly schopny další výdaje unést. Zadluženost domácností se tak v posledních měsících znatelně zvýšila.

Tesco

NROS_CMYK_logo rozšířený okraj